neděle 26. dubna 2015

Kravata - nezbytná součást pánského šatníku ;-)

kravaty Avantgard
Kravata neboli vázanka je nezbytná součást pánského šatníku. Víte, kolik je variant uvázání kravaty? Nebo z jakých materiálů se kravata vyrábí? Znáte základní uzly a&nbspvíte, jak je vázat? Čtěte dál a&nbspvše se dozvíte. ;-)


Historie


Historie kravaty začíná už v roce 1635. K&nbspmoderní kravatě jako takové vedla ještě dlouhá cesta, ale už právě v 17. století najdeme první zmínky o&nbspoblíbeném pánském doplňku. Předchůdcem kravaty byly různobarevné šátky chorvatský vojáků, které měli uvázané kolem krku. Kravaty se brzy staly součástí uniformy francouzských vojáků. Ze slova "la Croate" (Chorvat) se tak vyvinulo slovo "la cravatte" - kravata.


Z jakého materiálu se kravata vyrábí?


Kravaty se vyrábí z mnoha druhů materiálů. Známe hedvábné kravaty, které jsou ale velmi jemné a náchylné na poškození, hlavně zatržení nitky. Určitě můžete vyzkoušet i&nbspbavlněné kravaty, které jsou hitem této sezóny. Nejoblíbenější jsou ovšem kravaty vyrobené z&nbsppolyesteru, které nejsou tak náchylné na mechanické poškození a&nbspjsou i&nbspcenově dostupnější než kravaty z&nbsphedvábí.


Jak uvázat kravatu? 


Teoreticky můžete uvázat až 85 druhů uzlů. My vám představíme ty dva nejoblíbenější.
Windsorský uzel
Symetrický a široký uzel, který se hodí ke slavnostní události a ke košilím se širokým límcem. Nejoblíbenější a nejběžnější ze všech uzlů.



Poloviční Windsor uzel

Jednoduchý asymetrický uzel na uvázání, hodí se ke košilím s úzkým až středním límcem.





Klasické kravaty i kravaty SLIM zakoupíte na www.kosile-doplnky.cz. ;-) Těšíme se na vaši návštěvu. ;-)

Žádné komentáře:

Okomentovat